♥♥♥ we're happy 2gether ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, April 5, 2011

resipi oreo cheese cake

oleh sbb ade yg mintak resipi oreo cheese cake yg aku post smlm tu,aku bg la resipi tu arini.resipi tu pn aku carik kt myresipi.com jek..hehe..xpela aku copy & paste kt sini jela :)..mule aku tgk resipi mcm leceh je nk wat,tp bile da wat ok je..xde susah mane pn..mase wat pn x lame..nk tunggu kek keras tu yg x sabo..wakaka..bebaloi jugak la huby belikn baking tin tu..kirenye pasni aku nk try lg la..haha


DSC03045
** tunjuk pic kek sendiri la kn :)

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )

  • :: BASE :: 
  • 120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
  • 120 g mentega cair 

  • :: FILLING ::  

  • (A)
  • 2 biji kuning telur
  • 120 g gula
  • 160 ml susu 
  • (B) 
  • 250 g cream cheese
  • 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
  • 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
  • 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
  • Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
  • 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)

    Cara-cara

    1. Crust
      BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras. 
    2. Milk
      Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
    3. Blend
      Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
    4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam 

    1. :: Variasi Satu ::
      kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
    2. :: Variasi Dua ::
      kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas  


      14 comments:

      O'gosh said...

      wah..cam best ni...ble try.TQ shila..

      ~SHiLA~ said...

      hehe..try la..sng je..sedap pn sedap resipi tu..hik3

      -Sara- said...

      gmbr step by step pon copy paste gak ke? ;))

      ~SHiLA~ said...

      name pn copy & paste je..da klik copy,abeh sume dicopy la..haha

      axie said...

      sama ke macam kek yang zaa buat?

      Amiizaa2001 said...

      shilaaaaaaaaaaaaaaaaaa nampak shedap...nak cikitt.....akak ambik resepinya yer:):)

      simpan buat koleksi bila nak buat tatau hikhikhikhik

      ~SHiLA~ said...

      azie - zaa wat?oo zaa punye tu oreo cheese kek gak ek..same la tu..hehe

      ~SHiLA~ said...

      kmieja - dulu shila amek resipi agar-agar..ni kmieja lak amek resipi kek..hehe

      xpe smpn je..rase nk wat,belek balik resipi tu.hehe

      .::Lynn::. said...

      TQ Shila..
      nak cuba, jugak

      ~SHiLA~ said...

      hehe..try taw..dr smlm da mintak kn ;)

      MaR said...

      alamak...cam susah je weh...hgahahah...haruslah qaseh sebok nak tolong ni...

      ~SHiLA~ said...

      sng je nk wat tp klu be2 ngn asistan kecek,mmg xjd la..haha..aku pn wat time laki aku ade..klu x,xwat gak..kih3

      siti said...

      adeh..rumitnye..bace pon mls, inikan nk wat :-j

      ~SHiLA~ said...

      tt suh bbik jela wat.t tt trenslet bahase indon ;))

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...