♥♥♥ we're happy 2gether ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, March 18, 2013

slow cooker yg sgt menyenangkan

menyenanangkan ye bkn mengenyangkan.hehe.mase danial 6m aku bg puree buah & puree sayur je dulu.start 7m baru aku bg mkn bubur nasi.biasanya weekdays bg bubur nasi & weekend bg oat + puree buah.gilir² supaya xjemu.dulu time danish 6m trs intro bubur nasi.tekejut perut asik sembelit memanjang dulu.now dah ade kesedaran sikit.intro mkn sikit².hehe

time danish aku masak bubur on weekend je.weekdays mmg BS je yg buatkn.bkn aku xnk buat,tp mmg tiap pg xsempat nk masak.padahal bubur,simple je kn.sian pulak kt danish dulu aku xde nk beria² mcm skrg ni.dulu mmg aku xbpe reti psl pemakanan awal baby ni.skrg ni xdela reti sgt pn,tp tau la sikit²

dulu aku xtau pn ape kegunaan slow cooker tu.kesian kn.haha..padahal boleh pki utk mcm².masak benda yg lame mcm sup tulang etc.pastu time danial 5m kot kitorg beli slow cooker ni.skrg senang je.ari² mmg aku bekalkan bubur nasi utk danial

senang sgt bile ade slow cooker ni.mula² aku cuci beras bersih².then sangai atas kuali sampai beras betul² kering.dah kering pastu aku blend sampai hancur.aku buat stok beras yg siap blend tu utk 5 hari.isnin sampai jumaat



stok utk 5 hari.simpan dlm fridge


biasa aku masak dlm 2 sudu mkn beras.pastu letak air 1 stgh cawan


aku masak pukul 11.00mlm,bangun 6.30pg tgk bubur dah siap masak cantik je.hehe.ekceli xpayah blend beras pn xpe sbb pakai slow cooker kn,mmg masak lame dah.tp sbb danial mkn bubur yg blend lg,baik aku blend beras je.pg senang dah siap masak,xpayah blend dah


sbb masak dr mlm smpi ke pg,pakai yg slow je


kalau weekend aku nk buat bubur,pukul 7.00pg aku masak pakai level high nti 9.00pg dah masak.senang pakai slow cooker sbb xpayah risau bubur hangit ke ape.xpayah susah kejap² nk tgk air kering ke ape.hehe


puree yg dah siap frozen.sweet potato & green peas


biasa aku buat 3 jenis puree je.xbuat mcm² jenis sbb xlarat sgt duduk dapo lame².haha.nanti ari keje yg sampai umah awl sikit,aku buat lg sikit.puree tu biasa stok utk seminggu lebih je.campur² la nk masak bubur ape.ari² tukar la mcm² jenis puree

mlm sblm tido aku kuarkn frozen tu letak kt chiler.biar cair sampai pg.bgn pg pas bubur dah masak,baru aku masukkn puree tu.aku xletak dr mlm pn berendam dlm slow cooker tu



letak puree pastu kacau bg sekata


pastu trs masuk thermos


so xpayah la BS panaskn lg bubur tu.boleh trs bg danial mkn je.yg penting berkhasiat.hehe.tp biasanye bile balik aku tgk mesti ade tinggal lg sikit yg xhabis danial mkn.klu kt umah utk 2x mkn,mmg aku masak lebih dr yg aku htr tu.mesti habis licin.kt umah BS,suap 2x pn xhabis sikit

8 comments:

III bDkNaKaL III said...

sronok kan bl kte wt ank mkn ?aina pn mmg wt stok puree.nk mkn msk je dlm warmer..psl sslow cooker, aina xpnh gune pon.,.terperap je dlm stor..nk gune lah...

O'gosh Iskandar said...

comel la termos tu...kita pun suka je slow cooker...senang

~SHiLA~ said...

bdknakal - best kn tgk ank mkn licin.hehe.asal xgune slow cooker tu.senang je aina ade slow cooker.masak mlm,pg ceduk je.hehe

~SHiLA~ said...

o'gosh - termos cosway.hehe.comel je.nk outing pn bwk termos tu je

Bella Belle Boutique said...

weh.....comel termos tu...nak jugak...bli katne......-MAR-

~SHiLA~ said...

beli kt cosway.comey je

Ain Izzaty said...

Cari koleksi resepi guna slow cooker sebab nak beli, terjumpa blog ni. Hehe. TQ atas info nya :)

Ain Izzaty said...

Cari koleksi resepi guna slow cooker sebab nak beli, terjumpa blog ni. Hehe. TQ atas info nya :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...