♥♥♥ we're happy 2gether ♥♥♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, January 18, 2012

my BF journey

hye korang.lame xupdet blog kn.janji nk cite cuti² johor tahun lepas pn smpi sudah xcite pun.hehe.xpelah aku da up dlm year end entry.aku sekalikan je sume dlm tu.aci je kn.hehe.yg blalu biarknlah blalu.malas aku nk cite dah

byk benda nk story,tp mood nk updet mmg zero.tgk blog korang pn x.lgpn aku awl pregy ni,asik pening kepala ngadap pc lame².rase nk tmuntah je.penah gak smpi rase mcm nk tutup je blog ni sbb mcm xde gune sbb lame xupdet.tp sbnrnye xtau cane cara nk tutup.kah3

oklah nk updet psl BF journey aku.cewah siap berjourney bagai kn.haha.padahal bkn bjaye smpi 2tahun pn.sob3.xpelah aku saje updet senang aku nk refer utk adek² danish pulak nti.hehe :p



bile dah penuh cani,aku skip cket pam.sbb xmuat.tupn tumpang fridge ofis skali.plan lepas² ni aku nk beli fridge khas utk simpan EBM je.xpun beli deep freezer trs.ank br nk masuk 2 kn.lame lg nk pakai.hehe


pengalaman BFkan danish (selama 1 tahun 11 bulan)

- fuly BF smpi umo danish 1thn 6bln.pastu penyakit malas mula dtg.dah xpam time danish 1thn 6bln,time bln pose bln 8 tahun lepas.stat bg FM kt umah BS.tp kt umah stil fuly BF lg

- mula² bg FM kt umah BS,danish asik sembelit.yela susu badan ni kn senang hadam.dah 1thn 6bln BF,pastu stat campo,mula sembelit lak.byk kali tukar FM nk carik mane yg sesuai

- stat bg FM kt umah 2 minggu lepas.umo danish 1thn 10bln+.sbb aku nk stat cerai susu badan sikit².mula tu mmg dia takmo langsung isap thru botol.klu tgh tido pn,dia boleh sedar,trs bukak mate.isap sikit pastu trs campak botol.owh terima kasih anakku.haha

- setiap kali nk bg FM,pujuk dia sikit².lame² dia ok dah minum FM.tp pas minum FM,dia tetap nk 'nen nen' gak.tiap mlm tido mesti nen.siap baring ejas baik punye sblh aku.selak² baju mintak nenen.aku bg je.cume kurangkn sikit² dr dulu.gilir² dgn FM

- smpt BF danish smpi aku pregy 3bulan.sbnrnye xsampai ati jugak aku nk stop BF dia memandangkan lg sebulan je danish nk 2tahun kn.tp aku tpakse sbb aku dah pregy.mmg penat sgt + niple pedih.smpi rase nk nanges bile dia mula isap tu.perit sgt² tp time mula isap je.lame² isap ok dah.tahan jela 3bulan tu.aku respek mane² mummy yg boleh BF time pregy.sbb bukan senang sbnrnye nk BF time pregy.3 bulan dah aku rase.huhu

- bile da kurangkn BF ni,susu pn mmg drop mendadak.mmg kadang danish isap,mcm xpuas.tp dia tetap nk jugak.lg la pedih niple tu kn da dia asik isap je sbb xbpe puas

- 3bln pregy ni aku amek vit kalsium.sbb kene bahagi kalsium utk 3org kn.aku,danish ngn baby dlm ni.tp masalahnye,aku pulak yg sembelit.doc ckp amek vit kalsium tu mmg boleh sembelit.dugaan

- skg da seminggu danish xBF da.kdg dia mintak,aku pujuk dia ok.kdg dia nk gak.bile bg,dia isap cket,pastu dia lepas.buat muke pelik.mayb susu dah rase lain.pastu dia try isap lg,pastu lepas lg.buat muke lg mcm td.hehe.kali ke3 dia try isap lg,pastu lepas,dia mcm nk tmuntah.aku suspek mmg susu da rase lain.ke kolustrum da stat kua?ntah xsure lak

- bile xBF ni,susah dah nk tidokn dia mlm².klu BF,otomatik mate dia pn trs pejam.trs tetido time BF.dgn aku² pn tetido skali.ntah aku ke,danish yg tido dulu.haha.bg FM ni,kene tepuk² bontot dulu,xpn dia tido kt bouncer.kene enjut² pulak dulu br lena.stiap 4.30pg,dia bgn nk susu.kdg ade gak xbangun langsung.klu jage 4.30pg,huby yg bancuh susu.aku lak kene tidokn danish.huhu



walaupun stiap kali pam,xmeriah sgt hasilnye mcm org lain,tp aku tetap bsyukur.alhamdulillah,ade rezeki utk danish

spectra3 yg byk bjasa utk aku ngn danish.hehe.skg da lame dia rehat.xpe rehat lg 6bln ek.pasni kene btungkus-lumus bkhidmat lg utk aku.keh3.nk dkt² bsalen nti,nk g htr servis.xpenah lg htr servis

danish time 4bulan.dulu xde leher.haha.nk bg mandi pn,kene selak pipi labuh dulu

skg danish nk masuk 2tahun dah bln dpn.skjp je mase blalu.skgni dia salu ckp dia 'babang',sambil tepuk² dada.abang katenyeee.haha.klu tgk perut aku,dia akan ckp 'baby,baby' sambil tunjuk perut aku.pastu siap kiss.dia kiss xpe.tp jgnla klu aku gosok perut ckp 'mama syg babyyy'.mesti dia buat² nanges tp xde air mate.huhu


syyhhh : da lame xupdet,skali updet pjg bjela pulak kn.balas dendam nih.haha

12 comments:

axie said...

spectra tu mahal x? azie beli yg manual jek.tp lenguh tgn nak pam

Amiizaa2001 said...

syukur alhamdullillah:)
next beli freezer :)

~SHiLA~ said...

axie - rm388.azie beli spectra3 la.dabel pumping.leh pam dua² belah serentak.bebaloi pakai

~SHiLA~ said...

amiizaa2001 - insyallah kak.jeles tgk akk leh bf smpi aqish lebih dr 2thn.huhu

maza said...

kagum..!! saye semakin bersemangat =)

-Sara- said...

aku pon dlm duk survey breast pump nii..niat nk full bf :)

O'gosh said...

brapa bulan dah sekarang ni..danish sama la ngan dak boy umur dia kan...

dakcik said...

ain dlu sempat full BF sampei umur 6 bulan jek..pastu dh cmpor..dlu pun ain pakai manual pam..lenguh..
nti nk try beli pam mcm shila la..;)

~SHiLA~ said...

maza - BF selagi boleh :)

~SHiLA~ said...

sara - beli S3 tu.tp 1 la kelemahan dia.leh pki letrik je.xde pki be3

~SHiLA~ said...

o'gosh - skg 3bln+.aah dakboy lebih kurang je kn.same bln 2 kn

~SHiLA~ said...

dakcik - manual pam kene pam sblh² kn.xpe pasni utk adek sofea pki letrik pulak.hehe :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...